• Прегледай
  • Есенни грижи за градината

   21.11.2014

   Зимата наближава, празниците предстоят, но средата и краят на ноември са перфектното време за подготовка на градината за зимата. Не пропускайте и не отлагайте за пролетта – с положените усилия не само ще се отблагодарите на растенията за красотата, с която са ви дарили през изминалото лято, но и ще подготвите градината ви за един още по-пищен и великолепен нов сезон.

    

   Почистете всичко основно – приберете всички излишни предмети – колчета, подпори, мрежи, парцалчета, работни саксии, инструменти, инвентар – тези неща се повреждат от зимата и не са естетически атрактивни стърчейки над снега.

   Съберете нападалата шума –не се оправдавайте с извинението че падналите листа са полезни – за да се превърнат в тор, трябва да се случат други неща с тях. Като само си гният по тревата я унищожават, а в цветните и зеленчукови лехи осигуряват преноса на патогени и вредители в новия сезон. 

    

   Тревните площи трябва да бъдат окосени за последно – на по-висока степен, аерирани и наторени. В този период третираме площите само с фосфор и калий, прилагането на така разпространения комплексен тор NPK е не само нежелателно, но и вредно за растенията – азотът стимулира към развитие на зелените части и може да получите измръзвания. В идеалния случай се снабдете със специализиран продукт за зимно торене. Не пропускайте тази стъпка – така тревата се заздравява срещу болести и се предпазва от измръзване.

    

   В цветните лехи имате последен шанс да извадите подземните части на незимоустойчивите растения – далии, кани, гладиоли, бегонии, други тропически красоти, които сте засадили на открито. Почистете грудките, луковиците и коренищата от кал и прегледайте за голи охлюви и други вредители; просушете ги за няколко дни на завет, а после наредете в касетки, покрийте с влажен торф или пясък и съхранявайте в немръзнещо тъмно помещение до пролетта - от 3 до 8 градуса е идеалната температура.

   Премахнете преминалите едногодишни растения изцяло – турти, цинии, невени, лобелии. Изрежете ниско многогодишните растения: божури, ириси, кампанули и всички останали. Ако отглеждате растения с твърди стъбла и атрактивни семенни кутийки – като ехинацея, оставете ги – през зимата ще бъдат интересен акцент в снега и ще служат за храна на гладни птички.

    

   Изрежете розите! Сега! Точно в този момент му е времето – твърде ранната резитба ви лишава от последните цветове  - да розите цъфтят и под снега; също така, рано изрязаните клонки започват нова фаза на развитие и измръзват. Отлагането на резитбата за пролетта не е добро решение – розите започват своето развитие много рано. А когато решим, че днес е един чудесен пролетен ден за работа в градината вече е късно за розите. Физиологично розите събуждат първо пъпките по върховете на клонките си; когато ги отрежем, премахваме и цялата натрупана в тях жизнена сила и връщаме храстите в изходна позиция с натрупани загуби на енергия. И така режете смело – всечки твърде стари, болни, прекалено слаби или преплетени към центъра стъбла отрежете изцяло; както и всички слаби и клечави израстъци на около една педя от повърхността каквито има в изобилие – точно там започват и се крият болестите. След това изрежете на около 60 см от земята останалите стъбла на чаено-хибридните и храстовите рози. Стъблата на катерливите рози са два вида –  скелетни клони – те са дълги и прави и без да ги скъсяваме ги прикрепяме към подходяща  опора – ограда, арка, стена. Страничните разклонения пък са цъфтежните клончета – тях съкращаваме силно – на 2 до 3 пъпки или приблизително 10 см дължина. Старите скелетни събла – над 3-4 годишни премахваме изцяло, за да освободим място за новите, които излизат всеки сезон. Златно правило при розите – повече резитба и аерация в основата на храста – по-малко болести, повече цвят.

    

   Наторете цветните лехи и розите – използвайте комбинация от фосфор и калий и добавете щедро органичен тор. Минералните торове ще осигурят количеството и качеството на вашата продукция, а оборската тор ще направи  почвата жива и съответно вашите плодове вкусни, а цветята ви витални и великолепни. Ако нямате достъп до оборска тор, изпозвайте тор от клифорнийски червени червеи – предлага се в цветарските магазини в достъпна форма, не цапа и не мирише. Можете да си позволите до 5 дори 10 см плътен слой, с който да мулчирате. В идеалния случай прекопайте с мотика, за да заровите тора и да прекъснете корените на нежелани бурени.

    

   Храсти и дървета – премахнете всички болни, счупени, криви и усукани клони. Изрежете силно само храстите с летен цъфтеж – като будлеята, филаделфуса и калината. Ако не сте сигурни какви са вашите храсти не ги режете много - храстите  с пролетен цъфтеж като спиреята и форзицията цъфтят на миналогодиштни клонки и ако ги съкратите ще се лишите от цвят през новия сезон. Почистете вечнозелените и иглолистните растения – от болни листа, пожълтели и окапали иглички. Задължително ги наторете с комплексен тор или със специализиран продукт за вечнозелени растения – в тях се съдржа компонент, който предпазва от хлороза и от опадване на игличките. Ако не се очаква дъжд, напръскайте превантивно цялата градина със системен фунгицид и контактен инсектицид – ще си спестите доста главоболия напролет.

    

   Следва най-хубавото

   Засадете пролетта! Точно сега – когато почвената температура е под 9 градуса е идеалното време за засаждане на пролетните луковични растения  - лалета, нарциси, ириси, минзухари, кокичета, мускари и още толкова други – ограничението е само във вашата фантазия. Ярки или пастелни форми, нежни или дръзки форми – подрете ги по цвят и вид или ги разхпръснете хаотично - няма по свежа и желана гледка след зимната сивота от разцъфналата пролет. 

    

   луковични растения през пролетта

   • advertisement
   • advertisement
   • advertisement
  • advertisement
 • Онлайн магазин от Exsitee
 • Copyright © 2012 Цветария ООД

 • Сравни
  Затвори
  Отвори
  Няма резултат