• Прегледай
   • Бромелии, тиландзии, насекомоядни растения

    Родът „Тиландзия” е създаден през 1738 г. от Карл Линей и е кръстен на името на един финландски ботаник, който никак, ама никак не обичал да плава по вода, също както и тиландзиите обичат суша.

    Родът днес обхваща около 500 вида и принадлежи към семейството на бромелиите; тези особени растения се срещат в южните части на Северна Америка и цяла Южна Америка. Повечето видове в рода са епифити и живеят прикрепени към дървета, скали, кактуси, покриви, дори и телефонни жици; съвсем малко са земните видове. Местообитанията варират от пясъчни пустини до влажни и горещи тропически гори, от морското равнище до височина от 4000 н.м. Въпреки привидно еднаквия си на пръв поглед вид на странно стърчащи израстъци, всъщност разнообразието е огромно, а истински изумителни, тиландзиите са по време на цъфтеж – с невероятни разцветки, окраска на листата или неземен аромат.

    Тиландзиите имат много интересна биология – при тях корените служат само за прикрепване на растенията и нямат никаква роля в хранителния кръговрат. Листата на растенията са покрити с миниатюрни власинки /Трихоми/, които умират веднага след като се формират, което и придава сивкавия оттенък на растенията. По време на дъжд или мъгла, тези власинки се изпълват с вода и прехвърлят влагата към вътрешните части на растението, което моментално става зелено отново и асимилира хранителни вещества. Власинките изсъхват отново веднага щом слънцето изгрее и тиландзиите отново посивяват. По този начин те отразяват слънчевата светлина и това ги предпазва от изгаряне.

    Отглеждане в домашни условия.

    Условно можем да разделим тиландзиите на сиви и зелени.

    Зелените тиландзии растат в земята на влажни и сенчести местообитания. Съответно се отглеждат в саксии на прозорци с източно или западно изложение. Почвата трябва да бъде равномерно влажна, като е по-скоро суха, отколкото мокра, напрактика поливане се осъществява като периодично се налива вода в розетките; тя не трябва да е много, за да може да се изпари бързо или изцеди към пръстта, в противен случай ще започне гниене.

    Сивите тиландзии са епифити и предпочитат пълно слънце. Те живеят само от мъглата и земните изпарения сутрин и вечер, което налага и в домашни условия да бъдат поставени на възможно най-светлото и слънчево място. Трябва да бъдат пулверизирани сутрин и вечер ако е много слънчево и топло, и по-рядко – на 2-3 дни ако е облачно и  няма достатъчно светлина. Растенията трябва да изсъхват относително бързо след пулверизиране, в противен случай ще започне гниене. 

   • advertisement
   • advertisement
   • advertisement
  • advertisement
 • Онлайн магазин от Exsitee
 • Copyright © 2012 Цветария ООД

 • Сравни
  Затвори
  Отвори
  Няма резултат